VAD GÖR JAG NÄR JAG HITTAR EN KATT?

Om en hungrig katt kommer fram till dig eller stryker omkring, är det första du ska göra att se till att den får mat och vatten. Det finns gamla föreställningar att man inte ska mata katten, men det rör endast katter som man vet har hem där de sköts på rätt sätt.

Det är varje persons moraliska ansvar att försöka hjälpa en katt i nöd. För katten är det viktigaste att få mat och vatten och veterinärvård om den är skadad.

Många katter är idag öronmärkta.
Om ni hittar en öronmärkt katt kan man i första hand prova att ringa Svenska Kennelklubbens Kattregister på telefonnr: 08-795 30 00 samt Kattförbundet SVERAK 033-10 15 65.
I andra hand kan man också kontakta en veterinär eller polisen för att lokalisera kattens ägare. Observera att det kan vara svårt att upptäcka öronmärkningen på en katt med svarta/mörka öron.

Om katten är ID-märkt
Är katten ID-märkt kan du göra en sökning på Internet efter ägaren. På webbplatserna https://hundar.skk.se/agarreg/ samt http://www.sverak.se/ID/ kan du få fram staden som kattägaren bor i och i vissa fall även ägarens namn. Är katten från Danmark så finns sidan http://www.dansk-katteregister.dk/ där du kan söka ägare för katten.
I de fall där katten är ID-märkt med chips i nacken krävs en speciell scanner som finns hos veterinär och på större polisstationer.

Om det är en tamkatt du hittar, ska du börja med att eftersöka ägaren.
- Ring polisen och anmäl att katten är upphittad. Be dem kontrollera om någon har ringt och anmält katten som saknad. Oavsett vilket ska du be dem anteckna dina uppgifter.

- Gå runt i närområdet och undersök om ägaren finns där. Sätt upp lappar. Är det hyreshus, kan du pröva med att sätta upp lappar i varje trappuppgång.

- Sätt även upp lappar på de ställen som finns i närheten eller på orten: affär, bensinmack, bibliotek, allmänna anslagstavlor.

- Ring lokaltidningen och prata med nyhetsredaktionen. Ibland nappar de och skriver om katten, till och med fotograferar den. I andra fall vill de inte skriva.

- Annonsera i den största lokaltidningen och kontrollera annonserna över "Bortsprungna katter" dagligen.

- Du kan också maila oss uppgifter och gärna bifoga foto, så lägger vi ut efterlysningen på vår hemsida.

- Kontrollera också andra kattföreningars hemsidor.
Länkar:
http://www.hittekatten.se/
https://www.hittekatter.ifokus.se/
http://www.vilse.nu/

- Om det är en skygg eller förvildad katt som dyker upp i området där du bor, är det mindre sannolikt att det finns en ägare. Men en skygg katt kan ha varit ute länge och faktiskt ha en ägare. GE ALLTID MAT OCH VATTEN.

- Om du har möjlighet, ge dem också skydd för väder och vind. Detta är viktigast under vintern.

- Om det är en skadad katt, ska du ta katten till veterinär för behandling.

- Du kan alltid kontakta Kattkommando Syd så får vi diskutera hur vi kan samarbeta för kattens bästa. Läs mer här »

« Tillbaka