VAD GÖR JAG NÄR MIN KATT SPRUNGIT BORT?

Är din katt bortsprungen?
De flesta katter som försvinner/rymmer kommer hem igen som om inget märkvärdig har hänt.
Men under tiden katten varit borta är du som ägare oftast i både stress och panik.
Och det finns mycket du kan göra!

Här nedan är en lista med tips och råd hur du bäst kan hitta din katt.
Ge aldrig upp hoppet eller sökandet, ibland har katter kommit tillbaka efter många år.

- Om din katt är öronmärkt och registrerad så kan du ringa Svenska Kennelklubbens Kattregister på telefonnr: 08-795 30 00 samt Kattförbundet SVERAK 033-10 15 65.

- Anmäl din katt som försvunnen till polisen, ring 114 14 för att anmäla. Varje polisstation har en pärm, så du måste ringa till varje polisstation för att anmäla. Tyvärr har de ej något centralt register för detta.

- Kontrollera under bilar som står parkerade, där kan katten gömt sig. Sök även i garage, förråd och andra lokaler där katten kan ha blivit inlåst.

- Kontrollera högt upp i träden om katten klättrat för högt och inte vågar sig ned. Lyssna efter fåglar som brukar "skvallra" om det finns någon i träden.

- Var ute på kvällen när det mörkt och tyst och ropa, ha med dig torrfoder i en låda och skramla och mat som luktar mycket tex tonfisk, grillad kyckling. En katt som kommer ut av misstag följer oftast närmaste husfasad och viker runt hörnet. Den blir vanligtvis kvar i närområdet och rör sig "i cirklar" under nattens lopp.
Se dig omkring "med kattögon". Vilka skyddade och trygga gömställen finns det?

- Sätt upp massor av riv-lappar med beskrivning av katten och gärna foto i närområdet, vid affärer, portuppgångar osv. Riv-lappar brukar kunna ge "bra resultat" så det är viktigt!
- Annonsera i lokaltidningen.
- Kontrollera dagligen annonserna över "Upphittade katter".
- Sätt ut foto och efterlysning på Blocket då många tittar där.

- En hittelön kan öka chanserna att fler letar och hör av sig om de ser din katt.

- Om en innekatt kommer ut, blir den i regel skärrad och beter sig inte alls som den katt du känner. Det är inte alls ovanligt att katten springer iväg i panik om den ser dig komma mot den. I sådana lägen är det viktigt att avbryta jakten, annars är risken stor att du skrämmer bort katten från området.

- En katt på rymmen håller sig ofta gömd under dagen för att ge sig ut på jakt efter mat när det är mörkt. Om det regnar är chanserna små att hitta en katt. Katter håller sig undan vid dåligt väder och ligger och trycker någonstans.

- Har du någon inkallningssignal som du brukar använda t ex när katten ska få mat eller godis? Använd den när du söker nu i kväll, börja söka så snart det skymmer! Sedan gäller det att ha tålamod och att inte ge upp!
Tänk på att katten hör dig bättre än du hör den. Katten kommer kanske inte att komma springande till dig, men har du tur kanske katten svarar dig eller visar sig (eller prasslar i en buske).

- De allra flesta kastrerade katter stannar i närheten och håller sig i det omedelbara närområdet den första tiden. Sedan beror det ju lite på hur det ser ut där du bor, om det finns arga katter som jagar nykomlingar, om det finns mat/vatten. Men fokusera ditt sökande direkt på att söka av det omedelbara närområdet + ställa ut mat och vatten där. Lyssna också efter katter som "pratar med varandra" nu när det skymmer och kolla vilka katterna är.
Stanna ute länge, länge och ropa och vänta!

- Ställ ut mat under buskar eller balkonger varje dag i området där du tror att katten befinner sig. Kontrollera om maten är rörd dagen efter. Om katten hittar ett matställe är risken mindre att den flyttar på sig.

- Du kan också mejla oss uppgifter och gärna bifoga foto, så lägger vi ut efterlysningen på vår hemsida.
Läs mer här »

- Kontrollera olika hemsidor t.ex.:
   http://www.hittekatten.se/
   http://www.hittekatter.ifokus.se/

« Tillbaka